10 milliárd forintos munkahelyteremtő program indul a kkv-k számára

Augusztus elsejétől 10 milliárd forint összegű nyílt pályázatot hirdet a mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatására a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A vissza nem térítendő támogatásból 1100-1200 kkv-nál több mint 5 ezer új munkahely jöhet létre, és mintegy 10 ezer már meglévő megőrzését is támogatják.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a teljes foglalkoztatás eléréséhez a kkv-szektor érdemi támogatása szükséges, hiszen ők teszik ki az országban  működő vállalkozások 99 százalékát, s emellett a magyar foglalkoztatottak több mint 70 százaléka is náluk dolgozik.

A központi program lehetőséget kínál a kkv-k számára többek között új eszközök, gépek beszerzésére, de a támogatási összeget ingatlanvásárlásra vagy bérleti díjakra is fordíthatják.

A munkahelyteremtő támogatás regionális beruházási támogatás jogcímen vagy csekély összegű (de minimis) támogatásként nyújtható, amelynek mértéke nem regisztrált álláskereső esetén új munkahelyenként 1,5 millió forint lehet. Ezen felül a vállalatok kiközvetített álláskereső foglalkoztatása esetén új munkahelyenként 500 ezer forint, 12 hónap alatt kizárólag közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személynél új munkahelyenként 800 ezer forint, kedvezményezett járásban vagy településen új munkahelyenként további 400 ezer forint kiegészítő támogatásban is részesülhetnek.

A munkáltatónak a támogatásért cserébe vállalnia kell, hogy a beruházással létrehozott kapacitásokat, szolgáltatásokat a beruházás befejezésétől számított 3 évig folyamatosan fenntartja és működteti a térségben. A munkáltatónak köteleznie kell magát, hogy a beruházási telephelyén a pályázat benyújtása előtti 12 hónapban meglévő átlagos létszámot fenntartja, és a létszámbővítésre legalább 2 éves folyamatos foglalkoztatási kötelezettséget vállal.

A munkaerő-piaci program pályázati időszaka 2017. augusztus 1-jétől nyílik meg és 2017. szeptember 15-én zárul le. A támogatott beruházást legkésőbb 2018. szeptember 30-ig kell a kedvezményezetteknek befejezniük.

A támogatás feltételeit, a pályázat elkészítéséhez szükséges információkat, valamint a kötelezően kitöltendő, a pályázattal benyújtandó dokumentumokat a pályázati felhívás, a pályázati útmutató és mellékletei együttesen tartalmazzák.

A pályázati dokumentációt letölthetik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (nfsz.munka.hu) honlapjáról, illetve a kormányzati portálról (http://www.kormany.hu/hu: a pályázati felhívás ITT érhető el, a pályázati útmutatót ITT találják.)

A pályázaton való részvételről, a pályázat feltételeiről és elkészítéséről a beruházás helye szerinti kormányhivatal foglalkoztatásért felelős szervezeti egysége is készséggel ad tájékoztatást.

(A XXI. Kerületi Kormányhivatal – Foglalkoztatási Osztály elérhetőségei:1211 Budapest, Mansfeld Péter u. 1. | +36-1-277-1033, +36-1-277-1433 | http://fovaros.munka.hu, http://www.nfsz.hu, http://www.kormanyhivatal.hu)