A szociális szektor dolgozóinak és a legelesettebbeknek üzent a kormány

Az Országgyűlés még tavaly decemberben döntött arról, hogy november 12-ét a szociális munka napjává nyilvánítja, és ez a nap munkaszüneti nap lesz az ágazatban dolgozók számára.

„A szociális gondozást, ellátást nem lehet sem zsákutcának, sem pedig egyirányú utcának tekinteni, mert a szakmában dolgozók még a legelesettebbeknek is meg tudják mutatni, hogy mindig van lehetőség egy jobb, értelmesebb életre” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán a szociális munka napja alkalmából az budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott rendezvényen.

A miniszter a rendezvényen a szociális és gyermekvédelmi területet érintő kormányzati intézkedések közül az ingyenes közétkeztetés kiterjesztését, valamint az úgynevezett kitagolási programot emelte ki, utóbbi lényege, hogy a nagy létszámú intézményekből családiasabb közösségekbe költöztetik a gondozottakat. Elhangzott az is, hogy 2019-re fejezik be a gyermekotthonok megújítását, illetve a kiváltási programot. Erre 2014 és 2020 között a kormány 5,85 milliárd forintot fordít.

Balog Zoltán az ünnepségen szakmai díjakat adott át, illetve a kormány nevében megköszönte a szociális szakmában dolgozó “emberséges emberek” munkáját.

A miniszter és az államtitkár Szociális munkáért díjat adott át mások mellett Balogh Józsefnek, a Nógrád megyei gyermekotthon gyógypedagógiai tanárának, Kacsányiné Varga Gabriellának, a Tolna megyei fogyatékosotthon vezető ápolójának. Pro Caritate díjat vehetett át többek között Svébisné Juhász Márta, a Kecskeméti Református Egyházközség Sion Nyugdíjasháza és Gondozási Központja igazgatója, Gulyásné Kovács Erzsébet, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője, Kovács Erika, a főigazgatóság szakmai vezetője.Szent Kristóf a gyermekekért díjat kapott mások mellett két nevelőszülő: Békés megyéből Nagy Ida és Nógrád megyéből Nerpel Árpádné.

Az államtitkár arra emlékeztetett, hogy a következő három-négy évben 400 milliárd fordítható a szociális és gyermekvédelmi szakmában fejlesztésekre. A miniszter pedig kitért a szociális szakmát érintő bérfejlesztésre is, jelezve ugyanakkor: tudják, hogy “ez még mindig kevés”, és hogy “továbblépésre van szükség”. Emlékeztetett arra, hogy 2013-hoz képest 2018-ra 62 százalékkal nőttek a bérek a szociális ágazatban. Az itt dolgozók átlag bruttó bére 2017-re 212 ezer forintra emelkedett, jövőre pedig 233 ezer forintra nő – mondta.