Csepeli Állások Oldala: Kiket keresnek most?

A virtuális kerületi munkaerőpiacot, a Csepeli Állások Oldalát  a csepeli önkormányzat még 2016 szeptemberében hozta létre azzal a céllal, hogy megkönnyítse a helyi álláskeresők és munkaadók egymásra találását.

A Csepeli Állások Oldala alapvetően egy linkgyűjtő oldal, így elsősorban más állásoldalakon, illetve cégek saját szerverén közzétett hirdetések jelennek meg rajta. Emellett a hozzánk eljuttatott hirdetések általunk történő közzétételére is van lehetőség.

Az oldalról éppen elérhető aktuális álláshirdetések száma tükrözi a munkaerő-piaci folyamatok alakulását, illetve azt, hogy a cégek mennyire aktívak. Éves szinten az a jellemző, hogy több álláslehetőség áll rendelkezésre a kerületben annál, mint amennyi regisztrált álláskereső itt él. Júliusban 700 és 1000 között mozgott az oldalról elérhető álláshirdetések száma. Tavasszal ennél kedvezőbb volt a helyzet. De így a nyár folyamán mindig kevesebb az új munkalehetőség. Szeptembertől azonban várható az újabb növekedés, a nyári szabadságolások időszaka után a piac aktivizálódik.

Hogy képet adhassunk arról, kiket is keresnek most a csepeli munkaadók, megvizsgáltuk az oldalról elérhető álláshirdetések kategóriák szerinti megoszlását. Az öt kiemelt kategóriát tekintve elmondható, hogy júliusban az „ipar és termelés” esetében hirdették meg a legtöbb állást a csepeli cégek (a közzétett álláshirdetések 2/5-e tartozik ebbe a kategóriába). 30 %-os részesedéssel a „szolgáltatások” köre állt a második helyen. A meghirdetett állások további 15%-a „környezet és társadalom”, 1/10-e az „adminisztráció”, 4%-a pedig a „diákmunka” kategóriába sorolható. (1. számú diagram, 1. számú táblázat)

 

 

Az alkategóriák szerinti megoszlást alapul véve azt találtuk, hogy a meghirdetett állások közül a „szakmunka”, a „fizikai munka”, valamint a „beszerzés és logisztika” végzett az élen, vagyis ezen kategóriák sorolhatók a legkeresettebb TOP3-as csoportba. A TOP5-be az „oktatás” és a „kereskedelem”, a TOP10-be pedig a „mérnöki és műszaki”, a „vendéglátás és turizmus”, az „irodai”, az „egészség és szépség”, valamint a „pénzügy és bank” kategória került még be. (1. számú táblázat)

 

1.számú táblázat: Az állásajánlatok megoszlása kategóriák szerint

Ipar és termelés (41%) Fizikai munka Szakmunka Mérnöki és műszaki tevékenység Építőipar
15% 16% 7% 3%
Szolgáltatás (30%) Beszerzés, logisztika Vendéglátás, turizmus Kereskedelem Telekommunikáció, IT
14% 6% 8% 2%
Adminisztráció (10%) Irodai munka Pénzügy/Bank Munkaügy/HR Marketing/PR
5% 3 % 1% 1%
Környezet és társadalom (15%) Oktatás Egészség, szépség Szociális Jog, Közigazgatás
9% 4% 1% 1%
Diákmunka (4%) Diákmunka – fizikai Diákmunka – irodai Gyakornoki – fizikai Gyakornoki – irodai
2% 1% 0,5% 0,5%

 

Mint ahogyan a számok mutatják, a portálon keresztül elérhető állásajánlatok között a szakképzettséget nem igénylő állásoktól a diplomához kötött állásokig mindenféle ajánlat fellelhető, így tehát bárki számára érdemes lehet ellátogatni az oldalra.

 

Várjuk a kérdéseket

Az oldallal kapcsolatban felmerülő kérdéseiket, észrevételeiket és javaslataikat a szerkesztoseg@varosfejlesztes21.eu email címen vagy a portál KAPCSOLAT felületén várjuk. További információt is kérhetnek az előbbi elérhetőségeken.

 

Sikeres álláskeresést kívánunk!