Csökken az álláskeresők száma Csepelen

A fővárosban és Csepelen is egyre kevesebb az álláskereső.  Borbély Lénárd, Csepel polgármestere hangsúlyozta, hogy programjában továbbra is kiemelt szerepet szán a munkahelyteremtésnek. Az önkormányzat folyamatosan dolgozik azon, hogy minél több álláslehetőség álljon rendelkezésre a kerületben élők számára: ennek szellemiségében – együttműködve a Kormányhivatallal – többek között állásbörzéket szervez, idén szeptemberben elindított egy virtuális munkaerő-piaci portált (http://allas.csepel.hu/) „Csepeli Állások Oldala” néven, olyan befektetőkkel tárgyal és köt együttműködési megállapodást, akik a munkahelyteremtésben partnerek lehetnek.

A kerületi vezetés munkaerőpiacot érintő politikájának és intézkedéseinek köszönhetően egy év alatt (2015 júniusa és 2016 júniusa között) 398 fővel csökkent Csepelen az álláskeresők száma.  A teljes vizsgált időszakban pedig már 1385 fős csökkenés volt kimutatható: 2011 júniusa és 2016 júniusa között 2876 főről 1491 főre apadt a nyilvántartott álláskeresők száma.

diagram

Forrás: NFSZ

Valamennyi főbb kategóriában kimutatható a csökkenés:

  • A folyamatosan (12 hónapja vagy annál régebben) nyilvántartott álláskeresők számában is javulás mutatható ki: számuk a teljes vizsgált időszakban közel 30%-kal mérséklődött.

  • A főbb korcsoport tekintetében is elmondható, hogy mérséklődő tendenciát mutat a nyilvántartott álláskeresők száma. Ez még a legkritikusabb korcsoportra, az 56 év felettiek kategóriájára is igaz, a csoporton belül 2013 és 2016 között 456 főről 396 főre esett vissza a regisztrált álláskeresők száma.

  • A nők és a férfiak körében is számottevő a csökkenés. A teljes időszakot alapul véve a férfiak esetében felére esett vissza az álláskeresők száma, a nőknél pedig 40%-kal volt kevesebb álláskereső a tárgyhóban az előző év azonos időszakához képest.

  • A pályakezdő álláskeresők száma csekély, tárgyhavi összlétszáma mindössze 54 fő volt. A csökkenés itt is megmutatkozik: 2011 azonos időszakához képest majdnem felére esett vissza a számuk.

  • 2011 és 2016 között mind a fizikai, mind a szellemi foglalkozásúak körében is csökkent az álláskeresők száma. 2016 júniusában a fizikai munkavállalók körében 44%-kal, a korábban szellemi munkakörben foglalkoztatottak esetében pedig 48%-kal volt kevesebb a regisztrált álláskeresők száma.

A teljes elemzés ITT érhető el.