Eredményes volt a tavalyi bérmegállapodás

A kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás újabb lendületet adott a munkaerőpiacnak. A megállapodásnak köszönhetően a 2017-es év első hét hónapjában a bruttó átlagbér a piaci szférában meghaladta a 304 ezer forintot.

——————————–

A megállapodás szerint idén a minimálbér 15 százalékkal, a garantált bérminimum 25 százalékkal nőtt, a munkáltatói járulékok pedig 5 százalékponttal csökkentek. 2018-ban a minimálbér újabb 8 százalékkal, a bérminimum 12 százalékkal nő és további 2 százalékponttal csökkennek a járulékok. 

A megállapodás része volt az is, hogy ha 2017 első 9 hónapjában a bruttó bérnövekedés meghaladja a 11 százalékot, akkor a kormány kezdeményezni fogja, hogy 2018. január elsejével további 0,5 százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói járulékok.

——————————–

A bérmegállapodás eredményeképpen a reálkeresetek 2017 első hét hónapjában összesen 10,1%-kal növekedtek az előző év azonos időszakához képest, ezzel 2013 eleje óta, immár 55 hónapja töretlen a reálkeresetek emelkedése hazánkban.

Varga Mihály Nemzetgazdasági miniszter az elmúlt nyolc hónap adatait elemezve elmondta, hogy a költségvetési folyamatok a várakozásokkal összhangban alakultak, nem csökkentek az állam bevételei. Hozzátette azt is, hogy a vállalati szektorban pozitív folyamatok tapasztalhatóak, ami a gazdaság gyors alkalmazkodóképességére utal.

A kormány várhatóan kezdeményezni fogja, hogy jövő januártól további fél százalékponttal csökkenjenek a munkáltatói adók, így 2018-ban 2,5 százalékponttal lesznek kisebbek a vállalkozásokat érintő közterhek – jelentette be a nemzetgazdasági miniszter a Nemzeti Versenyképességi Tanács őszi első tanácskozása után.