Gazdaságfejlesztési fórum Csepelen

Április 12-én – nagy érdeklődés mellett – gazdaságfejlesztési fórumnak adott otthont a Csepeli Önkormányzat. Az elsősorban a helyi vállalkozóknak és vállalkozásoknak szóló eseményre a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében került sor. A rendezvényen meghívott előadók adtak tájékoztatást a gazdaságfejlesztés aktuális kérdéseiről és lehetőségeiről. A rendezvény a résztvevők visszajelzései alapján igen hasznosnak bizonyult.

A rendezvényt Morovik Attila alpolgármester nyitotta meg. Az alpolgármester úgy látja, hogy a kerület fejlődésében nagy szerepe van az összefogásnak, s kijelentette, hogy az önkormányzat együtt kíván dolgozni mindenkivel, aki partner szeretne lenni.Csepel a jövőben olyan várossá válhat, amilyenné közösen alakítjuk. Mi egy jól prosperáló, gyarapodó és gazdag várost szeretnénk itt létrehozni.” – mondta az alpolgármester.

Süle László, az önkormányzat város- és gazdaságfejlesztésre szakosított cégének, a Csepeli Városfejlesztési és Gazdaságfejlesztési Nonprofit Kft-nek az ügyvezetője Csepel legfontosabb gazdaságfejlesztési céljaként a teljes foglalkoztatás megteremtését jelölte meg. „Célunk, hogy egyre több munkahely jöjjön létre Csepelen, egyre több prosperáló vállalkozás működjön a kerületben.” – hangsúlyozta az ügyvezető.

Süle László beszédében kitért Csepel gazdaságfejlesztési lehetőségeire, bemutatta az önkormányzat gazdaságfejlesztési tevékenységét, valamint ismertette az eddig elért legfontosabb eredményeket. Az ügyvezető az egyik legnagyobb sikerként a Csepelen elérhető álláshelyek nagy részét bemutató Csepeli Állások Oldalának létrehozását jelölte meg. A portál az álláskeresők és a munkaadók körében is egyre népszerűbb. Az oldal ismertségét a látogatottsági adatok is visszatükrözik: 2016. november 1. óta már közel 6 ezer fő látogatta meg az oldalt. Többen többször is felkeresték a portált, így az összesített látogatottság száma már meghaladja a 11 ezret. – tudtuk meg az ügyvezetőtől.

A Csepeli Városfejlesztési Kft. ügyvezetőjének beszédét követően meghívott szakértők nyújtottak tájékoztatást a gazdaságfejlesztés aktuális kérdéseiről színvonalas előadások formájában. Elsőként Sepsi Zsigmond, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara XXI. Kerületi Tagcsoportjának elnöke tartotta meg előadását. Elnök úr a kamara helyi gazdaságfejlesztésben betöltött szerepét ismertette. Ezt követően Dr. Gordos Tamás, a Pro Régió Ügynökség programiroda vezetője a 2014-2020-as tervezési időszakra meghatározott vállalkozásfejlesztési prioritások lehetőségekről tájékoztatta a jelenlévőket. Különös tekintettel a VEKOP-1.3.1-16, VEKOP-5.1.1-5.1.2-16, VEKOP-8.3.1-16, VEKOP-8.5.2-17, VEKOP-8.5.3-17 és a VEKOP-1.2.3-16 támogatási konstrukciókra. Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke Budapest gazdaságélénkítési és munkahely-teremtési tevékenységét, valamint a mikrovállalkozások beruházásainak, forgóeszköz beszerzéseinek finanszírozására igényelhető Budapest Mikrohitel Program lehetőségeit mutatta be a résztvevőknek. Csete László, Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztályának projektmenedzsere a VEKOP-8.1.1-15-2015-00001 „Út a munkaerőpiacra” kiemelt program vállalkozások számára biztosított, foglalkoztatást ösztönző bérköltség támogatásaira hívta fel a figyelmet, melyek igénybe vételével akár több millió forintot is megspórolhatnak a nyilvántartott álláskeresőket foglalkoztató vállalkozások. Bózsik András, a Magyar Fejlesztési Központ igazgatóhelyettese a közvetlen európai uniós források nyújtotta lehetőségeket ismertette, s egy olyan pályázati lehetőséget ajánlott az európai szintű megoldásokra törekvő, illetve európai szintű speciális szolgáltatásokat nyújtó vállalkozásoknak, amely számukra fejlesztési ötleteik megvalósítására közvetlen brüsszeli támogatást biztosíthat. Végül, de nem utolsó sorban Bacsa László, a BME Műegyetemi Technológia és Tudástranszfer Irodájának igazgatója nyílt innovációs és üzletfejlesztési megoldásokról tartott előadást, valamint megismertette a vállalkozások vezetőit a Demola Budapest Programmal, amelyben a cégek és az egyetemek különböző szakterületről érkező tehetséges hallgatói közösen, egy csapatként fejlesztenek innovatív megoldásokat a piacon felvetett igényekre. Így a cégek friss ötletekhez jutnak, s a projektek eredményeit a csapatoktól licencelve be is építhetik tevékenységükbe. A diákok pedig innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesztenek, és közben vállalkozói ismeretekre tesznek szert, szélesítik szakmai kapcsolataikat, s a későbbiekben akár önálló vállalkozásokat is alapíthatnak.

Az előadások végén, a kérdések-válaszok szekcióban, lehetőség volt kérdések előadók felé történő megfogalmazására, ezzel megindítva egy interaktív és sikeres párbeszédet a résztvevők között.

A szervezők bíznak benne, hogy hagyományteremtő eseményt indítottak most útjára. A feldolgozott, a rendezvény értékelésére szolgáló elégedettségi kérdőívek válaszai alapján erre van remény, hiszen a résztvevők nagy többsége elégedett volt a fórum szakmai színvonalával, és a visszajelzések szerint szívesen vennének részt hasonló jellegű, a helyi gazdaságfejlesztést támogató rendezvényeken a jövőben is.