Ifjúsági garancia programmal a fiatalokért (VEKOP program)

Az Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló Ifjúsági Garancia VEKOP-8.2.1-15. számú munkaerő-piaci program ingyenes képzésekkel, vállalkozóvá válás támogatásával, illetve munkába állás elősegítésével nyújt segítséget olyan 15 és 25 év közötti (a felsőfokú végzettségű pályakezdők esetén 25-30 év közötti) fiataloknak, akik se nappali tagozatos képzésben nem vesznek részt, se nem dolgoznak.

A cél az, hogy a nem foglalkoztatott fiatalok minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, valamint, hogy személyre szabott segítséget kapjanak munkaerőpiaci helyzetük javításához. A szakképzetlen fiatalok esetében ez elsősorban azzal érhető el, ha visszatérhetnek a tanuláshoz, újabb lehetőséget kapva a piaci igényeihez igazodó szakképesítés megszerzésére. A szakképzett fiatalok esetében a munkatapasztalat megszerzésére, illetve a munkaerőpiacon történő elhelyezkedés segítésére kell helyezni a hangsúlyt. A munkába állás elősegítésére a program mikro- kis- és középvállalkozások számára bérköltség-támogatási lehetőségeket is kínál, amennyiben azok fiatal álláskeresőket alkalmaznak. A lehetőségre nyitott munkáltatók többféle támogatási konstrukciót is igényelhetnek, s több száz ezer, de akár több millió forintot is megtakaríthatnak! (A program bérköltség-támogatási konstrukcióiról részletesebben következő írásunkban olvashatnak).

Támogatási formák

Képzési támogatás

Munkába állás támogatása

Vállalkozóvá válás támogatása

A támogatás jövedelmi helyzettől független pénzbeli ellátás, amely a következő formában nyújtható:

–           keresetpótló juttatás*

–          a képzéssel kapcsolatos költségeknek a megtérítése, beleértve a képzési intézmény által meghatározott képzési költséget és a vizsga díját, illetve a képzéshez kapcsolódó egyéb költségeket (helyi, helyközi utazás, szállás, élelmezés, gyermekfelügyelet és hozzátartozó gondozásának költségei).

Támogatott képzések pl.:

–          OKJ-s képzés,

–          idegen nyelvi képzés,

–          C, C+E, D és GKI kategóriájú vezetői engedély megszerzésére irányuló képzés

–          és egyéb tanúsítványt adó (intenzív) képzések.

(*Keresetpótló juttatás vezetői engedély megszerzéséhez nem igényelhető.)

Álláskeresők számára igénybe vehető támogatások:

–          Munkába járáshoz kapcsolódó utazás költségeinek megtérítése.

–          Munkába járáshoz kapcsolódó csoportos személyszállítás támogatása.

Munkáltatók által igényelhető támogatások:

–          A munkáltatók támogatása a fiatalok foglalkoztatásának elősegítéséért: a munkabér és az azt terhelő szociális hozzájárulási adó (vagy ezek egy részének) megtérítése a munkaadók részére.

EGY JÓ TANÁCS:

Ha Ön fiatal álláskereső, jelezze önéletrajzában vagy motivációs levelében, valamint az állásinterjú során, hogy foglalkoztatása esetén a munkáltató jogosult az Ifjúsági Garancia Program bérköltség-támogatásainak igénylésére!

–          Lakhatási támogatás.

–          Szolgáltatás (pl. munkaerő-piaci információ nyújtása, álláskeresési tanácsadás, mentori segítségnyújtás) díjának megtérítés.

–           Szolgáltatás ideje alatti keresetpótló juttatás.

–          Szolgáltatás igénybevételéhez kapcsolódó utazás költségeinek támogatása.

–          Szolgáltatásban való részvétel idejére igénybe vett gyermekfelügyelet költségeinek támogatása.

–          Szolgáltatásban való részvétel idejére a hozzátartozó gondozásával járó költségek támogatása.

–          Foglalkozás-egészségügyi vizsgálat költségeinek megtérítése.

–          Képzéssel kapcsolatos alkalmassági vizsgálat költségének megtérítése.

 

További információ:

A VEKOP programról további információt az http://nfsz.munka.hu oldalon, a programok címszó alatt találhatnak (Kattintson ide!). Részletes felvilágosításért az állami foglalkoztatási szervként eljáró kerületi hivatal munkatársaihoz is fordulhatnak.