II. Startup Budapest Fórum a Bálnában

A Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) június 13-án megrendezte a II. Startup Budapest Fórumot. Az eseményre a Budapest Bálna épületében került sor. A színvonalas előadások mellett a fórumon bemutatkozhattak a BVK 5. és 6. Be Smart versenyének e-health, smart city, a jövő oktatása, a jövő munkahelyei, IT, kreatív ipar, zöld gazdaság és mesterséges intelligencia témákban nyertes – és egyben befektetésre érett – startupjai.

A szervező Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kiemelt célkitűzése a budapesti üzleti innováció fejlesztése. (A BVK e területen végzett tevékenységéért elnyerte az EU Business Innovation Centre címet, az Unió e területen elérhető legmagasabb szintű minősítését.) A II. Startup Budapest Fórum is ezen üzletfejlesztési tevékenység keretében került megrendezésre. A fórum kiváló platformot teremtett ahhoz, hogy a BVK a létező lehetőségekre felhívja az érintettek, vagyis a fővárosi vállalkozók / vállalkozások és jövő vállalkozóinak / vállalkozásainak figyelmét, s hogy hazai és nemzetközi szinten egyaránt képet adjon a fővárosi startup ökoszisztémáról.

A rendezvény Dr. Bagdy Gábor Budapest Főváros főpolgármester-helyettesének köszöntőjével és megnyitó beszédével indult. A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta az innováció fontosságát, s a résztvevőket arról biztosította, hogy Budapest Főváros továbbra is támogatni kívánja a startupokat. Ahogy fogalmazott, „szükség van jó ötletekre, hogy azokból projektek legyenek, amelyekből aztán vállalkozások születhessenek.” A megnyitóbeszéd után Szalai Piroska, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány kuratóriumi elnöke is köszöntötte a résztvevőket, majd röviden beszámolt a BVK innovatív üzletfejlesztési tevékenységeiről és eredményeiről, valamint bemutatta a Be Smart Programot is. A BVK Be Smart Programja a világ olyan erős startup ökoszisztémával rendelkező városaiban (Tel Aviv, Szentpétervár, Bécs, Düsseldorf, Dublin) biztosít a versenyeken nyertes fővárosi startupok számára kapcsolatépítési lehetőséget, ahol nagy figyelmet élveznek az innovatív vállalkozások. „Nagyon fontos, hogy a magyar startupok be tudjanak mutatkozni Európán belül és kívül. A BVK két éve szervez ilyen megjelenéseket, Magyarország külföldi misszióival együttműködve” – mondta Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke. A kuratórium elnökének beszédét követően Szegner Balázs, a düsseldorfi magyar főkonzul videóüzentben szól a résztvevőkhöz, majd Kisgergely Kornél, a 100%-ban állami tulajdonban lévő Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója előadásában bemutatta a tőkealap befektetési programját és ismertette az állam szerepvállalását a hazai innovációs ökoszisztéma fejlesztésében.

A fórum félidejében sor került a Be Smart startup verseny díjainak átadására is. Majd egy rövid szünetet követően – az un. „Pitch session” keretében – a BVK 5. és 6. Be Smart startup verseny nyertesei angol nyelvű előadások formájában bemutathatták innovatív tevékenységüket és fejlesztéseiket.

A BVK-val együttműködve az innovatív vállalkozások jelentős segítséget kaphatnak mind az üzletfejlesztés, mint a nemzetközi piacra lépés tekintetében. A sikerhez vezető út ott van minden innovatívan gondolkodó vállalkozás és srartup előtt. Érdemes tehát élni azzal a lehetőséggel, amit a BVK nyújthat. De mit is kínál a BVK az innovatív vállalkozásoknak? A BVK egyfelől innovatív vállalkozásfejlesztési szolgáltatásokat nyújt a mikro-, kis- és középvállalkozók számára, illetve a vállalkozásfejlesztésben érdekelt intézmények, szervezetek számra. Ezen túlmenően a Közalapítvány a már említett Be Smart Program keretében megjelenési és kapcsolatépítési lehetőséget is biztosít kiemelkedő budapesti startupoknak a testvérvárosok világszínvonalú rendezvényein, konferenciáin. Ehhez biztos alapot jelent, hogy együttműködnek a testvérvárosokban működő magyarországi nagykövetségekkel, főkonzulátusokkal, konzulátusokkal, és kapcsolatot tartanak fent a testvérvárosok önkormányzati vagy önkormányzatokhoz kötődő szereplőivel, erősítve ezzel Budapest testvérvárosi gazdasági kapcsolatait és újabb lehetőségeket teremtve a budapesti vállalkozások nemzetközi piacra jutásához.

A BVK szívesen várja az innovatívan gondolkodókat, így a csepeli partnereket is, akár csak egy ötletről, akár már kiforrott tervről, elképzelésről legyen is szó. Az érdeklődők kérdéseiket a http://bvk.hu/kapcsolat/ felületen, illetve telefonon (+36 1 269 6869) és e-mailen (tanacsadas@bvk.hu) is feltehetik.

A közalapítvány szakértői mikorohitelezési kérdésekben is szívesen állnak rendelkezésre. Amennyiben mikrohitellel kapcsolatosan érdeklődnének, a mikrohitel@bvk.hu e-mail címre írjanak, de természetesen hívhatják a fent megadott telefonszámot is, és a BVK Kapcsolat-felületére linkelve is kérdezhetik a szakértőket.