Munkaerőpiaci megállapodás a Világbankkal

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter technikai segítségnyújtási megállapodást írt alá Világbank Európáért és Közép-Ázsiáért felelős alelnökével, Cyril Mullerrel, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank washingtoni éves közgyűlésén.

A miniszter elmondta, hogy a projekt célja, hogy támogassa a magyar munkaügyi szervezetet az álláskeresők részére személyre szabott, a valós élethelyzetükhöz és igényeikhez jobban illeszkedő támogatások és szolgáltatások nyújtásában.  A jövőben is számítunk a Világbank szakértelmére a magyar szakpolitikai elképzelések megvalósítása során – tette hozzá a tárcavezető.

A miniszter a magyar delegáció vezetőjeként képviseli Magyarországot a közgyűlésen.

Poul Thomsen IMF igazgató meghívására Varga Mihály részt vett a közép-kelet- és délkelet-európai pénzügyminiszterek és jegybankelnökök szűk körű, a világgazdaság és a régió gazdasági helyzetéről és kilátásairól szóló találkozóján. Az IMF a korábbiakhoz képest sokkal pozitívabb képet fest a világgazdaság állapotáról, mindemellett a jelenlegi gazdasági fellendülést egy kiváló lehetőségnek tartja, hogy az országok döntéshozói tovább csökkentsék a fennálló kockázatokat és hosszútávon a növekedést elősegítő strukturális reformokat hajtsanak végre jelentős társadalmi költségek nélkül. A magyar gazdaságpolitika eredményességét jelzi, hogy a hitelminősítők, a piaci befektetők és elemzők pozitív véleménye mellett az IMF is javította a magyar gazdaságra vonatkozó kilátását legfrissebb jelentésében.

Hornung Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium pénzügyekért felelős államtitkára nemzetközi hitelminősítő intézetekkel és számos pénzügyi intézménnyel folytatott tárgyalásokat Washingtonban, továbbá részt vett a Bank of America Merrill Lynch által kiemelt befektetőknek szóló szervezett beszélgetésen is. A találkozók során részletesen áttekintették a magyar makrogazdasági, növekedési kilátásokat és a költségvetés helyzetét. Hornung Ágnes kerekasztal-beszélgetésen találkozott a Magyar-Amerikai Üzleti Tanács (USHBC) tagjaival is, ahol a kétoldalú gazdasági kapcsolatok aktualitásairól tárgyaltak. A befektetők, elemzők, alapkezelők a találkozók során rendkívül pozitívan látják a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait, valamint a magyar gazdaságpolitika irányait – mondta el az államtitkár.