Nemzetközi startup-konferenciát rendezetek Budapesten a visegrádi négyek részvételével

A csütörtökön  (2017.08.31) a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) szervezésében a Budapest Bálna Központ épületében megrendezésre kerülő „V4 EYES – Emerging Young EntrepreneurS” elnevezésű rendezvényen bemutatkoztak a visegrádi országok innovatív startup vállalkozásai. Az egyedülálló rendezvényen Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia innovatív vállalkozásai vettek részt.

A rendezvény azzal a céllal került megrendezésre, hogy a résztvevők nemzetközi üzleti modellek bemutatásával segítsék és fejlesszék országaik startup vállalkozásait.

A konferencia fővédnöke Tarlós István főpolgármester és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter volt. A rendezvényen részt vett és beszédet mondott Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszterhelyettese, valamint Bagdy Gábor, Budapest főpolgármester-helyettese. Magyar Levente beszédében az innováció fontosságát emelte ki: a valós piaci igényekre reflektáló innovatív vállalkozások számára megfelelő körülményeket kell biztosítani, ezzel is növelve versenyelőnyünket. Bagdy Gábor hangsúlyozta, hogy Budapest elkötelezett a startupok és az innovatív vállalkozások iránt. Olyan platformot kell teremteni, ahol a startupok a megfelelő partnerekre és támogatókra találhatnak.

Szalai Piroska, a BVK kuratóriumi elnöke megnyitóbeszédében kiemelte, hogy ugyan ez az első V4-es startupkonferencia Budapesten, azonban a jövőben is lesznek hasonló rendezvények. A Szalai Piroska hangsúlyozta, hogy büszkék lehetünk a közép-európai makrogazdasági mutatókra. Példaként említette a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat, amelyek jóval kedvezőbbek a V4 országaiban, mint az uniós tagállamok nagy részében, de megjegyezte azt is, hogy közös a négy tagállamban a magas szintű innováció is. Szalai Piroska beszédében azt is elmondta, hogy Lengyelország a régió egyik legnagyobb gazdasága, Szlovákiában a legnagyobb az aránya a mikrovállalkozásoknak, Csehország közel áll a teljes foglalkoztatottság megteremtéséhez, Magyarországon pedig a világ harmadik leggyorsabb 4G-s internet-hozzáférése épült ki, emellett a lakosság 83 százaléka része a közösségi térnek.

A beszéde és előadások mellett a rendezvényen voltak kerekasztal-beszélgetések is, valamint a Visegrádi Alap által támogatott V4 startup verseny (mely a konferenciát megelőző napon került megrendezésre) díjait is átadták. A nyertesek és a döntősök a helyszínen rövid előadás és mini kiállítás keretében egyaránt bemutatkoztak.

A verseny csehországi nyertese, a FactorEasy elsősorban a vállalkozásoknak képes segítséget adni. A lengyel fejlesztés, a DemosPlay elnevezésű alkalmazás a kormányzati, valamint egyéb állami konzultációt könnyíti meg, ezzel is erősítve az állampolgárok részvételét. A szlovák Feedbacker segítségével a vásárlók a vevőszolgálatokkal tudnak aktívabban kapcsolatot tartani. A hazai startupok közül a Rendi nyerte el a mostani verseny díját. A Rendi egy online takarítóközvetítő vállalat, amely már a külpiacok felé is terjeszkedik.

A négy díjazott vállalkozás szakmai utat nyert: Pozsony, Prága és Varsó után Budapestre látogathatnak el ismét a győztesek, ahol a körút a novemberi Startupok éjszakájával zárul, s ahol újabb szakmai programokon mutatkozhatnak be a nyertesek.