Rugalmasabb munkaerőpiacra van szüksége Magyarországnak

A munkaerőpiac rugalmasabbá tételét, ezen belül a közfoglalkoztatás átalakítását, a munkavállalók mobilitásának és a munkaerőpiac egyensúlyának javítását nevezte a legnagyobb kihívásnak Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerdán Debrecenben, a Nyitok hálózat a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztéséért című projekt nyitó konferenciáján.

A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár a konferenciáján hangsúlyozta, hogy ugyan szakképzett fizikai dolgozókból van a legnagyobb hiány a hazai munkaerőpiacon, de a szakképzetlen fizikai dolgozókból sincs elég. Majd hozzátette, hogy a foglalkoztatottság 67-68 százalékos, a  4,1 százalékos munkanélküliség pedig azt jelenti, “közel vagyunk a célhoz”: aki dolgozni akar, az tud is.

Az államtitkár a konferencián bejelentette: kedden benyújtották a parlamentnek a szakképzési- és felnőttképzési törvény módosítását, amely –  szavai szerint  – a rugalmasabb képzések irányába mutat. Várhatóan decemberben kerülhet elfogadásra a törvényt, amely lehetőséget biztosít majd az úgynevezett rész-szakképzésre, vagyis adott esetben nem kell egy egész OKF-s szakmát megtanulni, csupán egy-egy modult, amire éppen szüksége van a gazdasági szereplőknek. Később több ilyen modulból felépíthető a teljes szakma – mondta az államtitkár. Példaként említette: ha egy vállalkozásnak ívhegesztőre van szüksége, erre néhány hónap alatt ki lehet képezni a munkavállalót, s nem kell végigtanulnia három évig az összes hegesztési formát, amit persze később elsajátíthat.

A kormány szeretné elérni, hogy a szakképzésnek ismét olyan tekintélye legyen, mint volt az 1970-es, 1980-as években. Ennek érdekében az államtitkár a kihívások között megemlítette a gazdasági igények kielégítését, a duális képzés erősítését és a szakképzési rendszer színvonalának erősítését.

A most induló és az egész ország területén elérhető Nyitok hálózat a munkaerőpiaci kompetenciák fejlesztéséért projekt lehetőséget kínál arra, hogy azok, akik jelenleg a munkaerőpiaci tartalékot jelentik, minden lehetőséget megkapjanak, hogy előre tudjanak lépni – magyarázta az államtitkár.