Történelmi csúcson a foglalkoztatottak száma

Az év harmadik negyedévében tovább nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon. A tárgyidőszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 451 ezer volt, 60 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája egy év alatt 1,6 százalékponttal javult, és 68,7 százalékra emelkedett – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.

A harmadik negyedévben az előző gördülő három hónap, június-augusztus átlagához képest is nőtt 6,3 ezerrel a foglalkoztatottak száma. Ezzel együtt a foglalkozási ráta is emelkedett 0,1 százalékponttal. A 2010-es év első negyedévével összehasonlítva 772 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak létszáma.

A foglalkoztatottak számának 60 ezres növekedése a munkanélküliek számának 38 ezres csökkenéséből és a munkaerőpiacon frissen megjelenő 22 ezer emberből eredt.

Az előző év azonos időszakához képest a foglalkoztatottak száma a közszolgáltatások kivételével – ahol  23 ezer fővel csökkent a létszám –  minden piaci ágazatban növekedett a 2017-es év harmadik negyedévében. A feldolgozóiparban 39 ezer, az építőiparban 34 ezer, a piaci szolgáltatások terén 13, a mezőgazdaságban 5 ezer új munkahely jött létre.

A foglalkoztatottak számának növekedésével párhuzamosan a munkanélküliek száma folyamatosan – immár 36 hónapja – csökken. A munkanélküliek száma – köszönhetően az elmúlt évi 38 ezres csökkenésnek – 189 ezer főre mérséklődött, és jelenleg 4,1 százalékon áll. Ezzel Magyarország uniós összehasonlításban továbbra is a negyedik helyen áll, a régióból pedig csak Csehország előzi meg. A KSH adatokra reagálva Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter közölte, „a foglalkoztatás folytatódó bővülését támogatja a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett fejlesztései, az otthonteremtési program következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása”.