További 300 millió forinttal bővült a nyári diákmunka programra szánt összeg

Nagy az érdeklődés a Nemzetgazdasági Minisztérium (továbbiakban NGM) által meghirdeti “Nyári diákmunka program” iránt. Cseresnyés Péter, a minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára beszámolt arról, hogy ilyen nagymértékű érdeklődés az elmúlt 5 évben a diákmunka iránt még nem volt: több mint 16 ezren jelezték a program indulásának első egy-két hétében, hogy részt vennének az NGM által meghirdetett programban.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az NGM  300 millió forinttal 2,6 milliárd forintra bővítette a nyári diákmunka programra szánt összeget.

A diákmunka programban a 16-25 év közötti nappali tagozatos diákok az önkormányzatoknál, önkormányzati intézményeknél vagy önkormányzati cégeknél kaphatnak munkalehetőséget. A fiatalokra elsősorban adminisztratív munkakörökben számítanak, de fizikai munka is előfordulhat. A diákokat nem teljes munkaidőben foglalkoztatják, hanem 6 órában. A diákok bérét a minimálbérhez vagy garantált bérminimumhoz arányosan igazítják. Ennek megfelelően a támogatás a minimálbér, illetve a garantált szakmunkás bérminimum időarányos részének felel meg, így a szakképzetteknél 120 750 forint, a szakképzettséggel nem rendelkezőknél 95 625 forint lehet személyenként és havonta.

A július elsejétől augusztus 31-ig tartó lehetősséggel mintegy 26-39 ezer diáknak tudnak munkát biztosítani a nyári időszakban – számolt be az államtitkár. A program lehetőséget kínál a diákok kötelező szakmai gyakorlatának teljesítéséhez is.

A programra folyamatosan lehet jelentkezni a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban, és nemcsak a közigazgatás iránt érdeklődők jelentkezhetnek, cégek is adhatnak munkát a fiataloknak.

A diákmunka kapcsán további információkat olvashatnak korábbi cikkünkben: Amit a diákmunka kapcsán tudni kell!