Lendületben a gazdaság, továbbra is kétszámjegyű a bérnövekedés

Tovább gyorsult a bérnövekedés dinamikája hazánkban 2017 első öt hónapjában: 12,1 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek a KSH adatai szerint – mondta Varga Mihály a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által közölt adatokra reagálva. Ezzel 53 hónapja folyamatosan emelkednek a reálkeresetek. Az infláció miatt a bérek reálértéke 9,5%-kal növekedett, de ez is magasabb a vártnál, hiszen a tárca úgy vélte, a reálkeresetek 8-8,5 százalékkal nőnek az idén.

2017 májusában a bruttó átlagkereset 296 063 forint volt (közfoglalkoztatottak keresetével együtt; anélkül 310 314 forint). Ez 12,9 (illetve 11,6) százalékkal haladja meg az előző év azonos időszakának értékét, vagyis kétszámjegyű volt a bérnövekedés májusban is.

Saját szerkesztés a forrás alapján. Forrás: KSH

 

A béremelkedés minden főbb ágazatot érintett, a turizmus, a mezőgazdaság, a pénzügyi és az állami szektor fizetései is egységesen nőttek. Mindez részben a tavaly novemberben a szociális partnerekkel megkötött 6 éves bérmegállapodásnak köszönhető, amely a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza. De a munkaerőhiány és a mérsékelt inflációs környezet is hozzájárult a bérek növekedéséhez.

A miniszter úgy véli, hogy a kormány kezdeményezésére elfogadott hatéves bérmegállapodás további lendületet adhat a munkaerőpiacnak, a következő években csökkenhet vagy meg is szűnhet a hazai bérek régiós lemaradása, miközben a bérekre rakódó terhek és a társasági adó mérséklődése a vállalatok költségeit is csökkenti.

Jó hír, hogy a bérek növekedési üteme a jegybank szerint is elérheti idén a csúcsát, s a következő években is jelentős emelkedés várható.

Elemzők is kétszámjegyű béremelkedésre számítanak az idei évben. A versenyszférában tapasztalható jelentős bérverseny, illetve a költségvetési szféra bérrendezéseinek hatásával magyarázták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a mostani jelentős béremelkedést.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője is úgy látja, hogy idén kitarthat a bérnövekedés tempója, vagyis a növekedés éves átlagban meghaladhatja 10 százalékot. Reálértelemben pedig 7-8 százalék közötti keresetnövekedésre lehet számít az elemző.

Horváth András, a Takarékbank elemzőjének várakozása szerint 13 százalékot megközelítő mértékben nőhetnek a bérek az idén, aminek hátterében elsősorban a bérmegállapodások és az egyre fokozottabb szakember hiány áll. Így a várt 2,3 százalékos infláció mellett 10 százalékot meghaladó reálbér növekedés lehet az idén.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője is úgy véli, hogy az év első négy hónapjában tapasztalt bérnövekmény alapján valóban kétszámjegyű lehet a teljes éves béremelkedés. Szerinte azonban ezzel kapcsolatban továbbra is maradtak kérdőjelek, mint például a bérkiáramlás mikor fog inflációs nyomásban lecsapódni, illetve hogy vajon a magas számok mögött mekkora arányban húzódik meg valós bérnövekmény és mekkora a gazdaság fehéredéséből származó hatás.