Új munkahelyek és félmilliárd forint Csepelnek

Egyedülálló és mintaértékű közérdekű együttműködési megállapodás született július 4-én Csepel önkormányzata és a szállítmányozással foglalkozó METRANS Konténer Kft. között.  A több mint 200 új munkahelyet jelentő megállapodás a kerület hosszú távú gazdaságfejlesztését szolgálja, és jó példája a gazdaságfejlesztés új csepeli modelljének is.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Kiss Péter, a német hátterű, környezetbarát szállítmányozással foglakozó METRANS Konténer Kft. ügyvezetője közérdekű együttműködési megállapodást írtak alá a csepeli Polgármesteri Hivatal épületében. A megállapodás alapján mintegy 200 új munkahely jön létre a kerületben, emellett a cég vállalta, hogy beszállítói lehetőségeket teremt a csepeli vállalkozások számára, tevékenységét a környezet és a helyben élők érdekeire figyelemmel végzi, valamint nemzetközi üzleti kapcsolatain keresztül aktívan részt vesz további befektetők Csepelre vonzásában.

Az aláírást követően Borbély Lénárd elmondta: ma egy olyan megállapodást sikerült megkötniük, ami az itt élők érdekeit teljes mértékben figyelembe veszi, hiszen amellett, hogy a METRANS új munkahelyeket teremt, hosszú távon gondolkodik, boldogulását pedig a mindenkori szabályrendszerek és törvények betartása mellett keresi. A több tízmillió eurós beruházás sok csepelinek nyújt lehetőséget a biztos megélhetésre – tette hozzá a polgármester.

A sajtótájékoztatóként meghívottként jelen lévő Németh Szilárd országgyűlési képviselő kiemelte: a   sokmilliárdos beruházás hűen tükrözi a gazdaságfejlesztés új csepeli modelljének lényegét, amely szerint nem a profit megszerzése a fő cél, hanem annak felismerése és következetes képviselete, hogy a dinamikusan bővülő helyi gazdaság megszilárdítására kizárólag a lakosság és a gazdasági szereplők szempontjainak együttes figyelembevételével, az önkormányzat és a vállalkozások, beruházók együttműködésére épülő partnerség keretei között van hosszú távon lehetőség.

Kiss Péter, a METRANS Konténer Kft. ügyvezetője a cégcsoporttal kapcsolatban elmondta:  hamburgi kikötő fejlesztésében résztvevő 1885-ben alapított anyavállalat a világon mintegy ötezer alkalmazottat foglalkoztat. A tíz országban leányvállalatokat üzemeltető cég csepeli beruházása 140 ezer négyzetméteren valósul meg, első ütemében kialakítják a raktározási területet, vágányokat, parkolóhelyeket építenek, és egy szociális épület és egy irodaház is megépül.

A 200 új munkahely létrehozásán kívül a cég vállalta, hogy vasúti menetrendjét úgy alakítja ki, hogy csúcsidőben nem közlekedtet vonatokat a Corvin csomóponton keresztül, biztosítva ezzel a személy- és tehergépkocsik akadálymentes áthaladását a reggeli és délutáni csúcsforgalomban a Corvin csomóponton.

Emellett egy 500 millió forint értékű közérdekű kötelességvállalást is tett a cég. Az összeg felét az önkormányzat saját szakmai döntései szerint fordíthatja a Csepel területén megvalósuló fejlesztésekre, különösen terület-, településfejlesztési tevékenységekre és minden egyéb olyan város- vagy gazdaságfejlesztési célkitűzések megvalósítására, amely elősegíti a helyi gazdaság fejlesztését, élénkítését, új munkahelyek teremtését, és a már meglévő munkahelyek megtartását, vagy a munkavállalók béreinek és életkörülményeinek javítását.

Az 500 millió forint másik felét közlekedés-fejlesztési beruházások előkészítésére, beindítására használhatja fel a kerület. A legfontosabb a Corvin csomópont kétszintű, a vasúti és közúti forgalmat külön szintre helyező kiépítése, a Gubacsi vasúti híd felújítása, átépítése, valamint a csepeli teherforgalmi tehermentesítő közút megépítése, bizonyítva ezzel azt, hogy a megépülő új konténerterminál a közérdekű együttműködési megállapodás jóvoltából nem csak munkahelyeket és gazdasági fellendülést hoz Csepelre, hanem növeli a kerület életminőségét és hozzájárul Csepel közlekedésének javításához is.