Újabb csúcson a foglalkoztatottság

Több mint 100 ezer fővel bővült a hazai elsődleges munkaerőpiac 2017. április-júniusban éves alapon, ezzel 4 millió 420 ezerre emelkedett a foglalkoztatottak száma – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon. 

A 2013-as év mérföldkőnek tekinthető a magyar gazdaság életében, hiszen az ország akkor állt növekedési pályára, azóta a bruttó hazai termék (GDP) évről-évre bővül. A GDP-vel együtt nő a foglalkoztatottság is.

A 2010-es kormányváltás óta több mint 710 ezerrel többen dolgoznak hazánkban. A 2010 óta növekvő foglalkoztatási ráta idén júniusban – sok éves csúcsot döntve – már meghaladta a 68%-ot. A munkanélküliek száma eközben tovább csökkent: 2010. I negyedéve és 2017. II. negyedéve között 267 ezer fővel 196 ezer főre esett vissza; ezzel a munkanélküliségi ráta a 15-64 éves korosztályban 4,3%-on állt a tárgyidőszakban.  (1. számú diagram)

  Saját szerkesztés a forrás alapján. Forrás: KSH

A foglalkoztatottak számának nemek szerinti alakulását tekintve az látható, hogy a férfiak és a nők körében egyaránt számottevően javultak a mutatók. A 15-64 év közötti férfiak foglalkoztatási aránya az előző év azonos időszakához képest 3,4 százalékkal, 67,8 százalékra emelkedett. Ugyanebben a korcsoportban a nők foglalkoztatási rátája 55,7 százalék volt

A foglalkoztatottak száma a 2010-2017 között a bányászat, valamint a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás kivételével minden fő piaci ágazatban nőtt. A szolgáltatási szektorban 407 ezerrel, a feldolgozóiparban 215 ezerrel volt magasabb a foglalkoztatottak száma 2017. I. negyedévében 2010 azonos időszakához képest. A feldolgozóiparon belül a kiemelt fő iparágak tekintetében csak a textilipar, a fa- és papíripar, valamint a kokszgyártás és kőolaj-feldolgozás esetében csökkent a foglalkoztatottság.  Egyértelmű húzóágazatnak a járműgyártás tekinthető, ahol 81,5 ezer fővel növekedett a foglalkoztatottak száma a vizsgált időszakban. De számottevően, közel 30 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma a fémfeldolgozó iparban is.

Mindezek mellett a közfoglalkoztatottak száma 26 ezer fővel, a külföldön dolgozók száma négyezer fővel esett vissza egy év alatt.

Jó jel az is, hogy a munkanélküliségi ráta a fiatal, vagyis a 15-24 éves korosztályban is jelentősen csökkent: éves alapon 2,3 százalékponttal 11,0 százalékra mérséklődött, ami az európai átlagnál  kedvezőbb érték.

Az újabb kiváló számokhoz a versenyszféra egyre nagyobb mértékben járul hozzá, köszönhetően a Kormány aktív foglalkoztatáspolitikai programjainak. A pozitív folyamatokban szerepet játszottak a Munkahelyvédelmi Akció 25 év alatti fiatalok elhelyezkedésének támogatását szolgáló intézkedései is.

Várakozások szerint a javuló tendencia folytatódik. A tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás (mely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza) hatására – a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett – ugyanis a gazdasági növekedés további élénkülése várható a következő időszakban.